NEVŞEHİR / MERKEZ - Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Proje Yılı:2011

PROJENİN ADI: Mesleki Eğitimle Sanayinin Entegrasyonu ( LdV Ortaklık Projesi )

KATILIMCI SAYISI: 24  (5 İdareci, 19 Öğretmen)

KONUSU: Mesleki eğitimin maliyeti yüksek olduğundan; meslek okulları teknolojik olarak kendini yenileyememekte, sanayinin ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. İşletmede görülen beceri eğitimi ve staj çalışmaları da yeterli düzeyde olmamaktadır. Bu durum mezunların eğitimleriyle alakasız alanlara kaymasına neden olmaktadır. Neticede mezunlar kendilerine uygun iş; sanayici de istediği nitelikte teknik elemana sahip olamamaktadır. Sektörde iyi iş yapan, gelişen teknoloji ile donanımlı sanayi kuruluşları, eğitimin içine çekilmelidir. Böylece sanayi kuruluşları istediği nitelikteki kalifiye elemanları hazır bulacak, tekrar eğitmek için harcayacağı iş gücü ve maliyeti yatırıma dönüştürebilecektir.

Bu gerekçeler mesleki eğitim kurumları ile sanayinin entegrasyonunun, işbirliğinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Bu döngünün sağlıklı olabilmesi için;

-Endüstriyel kuruluşların mesleki eğitim veren kurumları teknolojik altyapıda desteklemesi,

-Mesleki eğitim kurumlarının da mezunlarla endüstriye kalifiye iş gücü temin etmesi sağlanmalıdır.

Bu proje ile Avrupa'nın farklı ülkelerindeki Okul-Sanayi ilişkilerinin gözlemlenmesi, incelenmesi iyi yönlerin Ülkemize de yansıtılması amaçlanmıştır. Her ülkede farklı bir mesleki konu ele alınmıştır.

PROJE HAREKETLİLİKLERİ:

1. Toplantı                   Kasım 2011                Romanya